Selecteer een pagina

veranderenKrijg je wat je altijd kreeg. De meeste mensen hebben deze uitspraak vast wel eens gehoord.
Als je een ander resultaat van iets wilt moet je iets anders gaan doen. Dit klinkt eenvoudiger dan het is want ongeveer 95% van onze tijd doen we dingen die we al gewend waren te doen. Gewoontes bieden structuur en zekerheid, vaak vinden we dat prettig. Mensen houden nu eenmaal niet van veranderingen. Het liefst laten we alles bij het oude en een verandering stuurt vaste patronen in de war. Veranderen is lastig. Doe maar eens je armen over elkaar en probeer dan nu eens hetzelfde maar dan met de andere arm boven. De eerste keer is dat best lastig maar als je het elke dag oefent dan lukt het steeds beter.

Stel je wilt je fitter en energieker voelen en je besluit om meer te gaan slapen door elke dag eerder naar bed te gaan. De eerste dag lukt dat nog wel maar na een aantal dagen vergeet je het een keer en na twee weken merk je dat je de meeste dagen weer later naar bed gaat dan je je had voorgenomen.
Wil je iets echt structureel veranderen, dan moet je zorgen dat het nieuwe gedrag een gewoonte wordt. Zoals je bijvoorbeeld elke dag je tanden poetst. Dat gaat eigenlijk vanzelf en vergeet je ook niet. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ergens een gewoonte van te maken:

Focus

Soms hoor ik mensen zeggen dat iets niet lukt omdat het ze ontbreekt aan focus. Vaak komt dit door het ontbreken van een concreet doel. Er is dan geen noodzaak, er is niets dat je heel graag wilt of wat heel erg noodzakelijk is om te bereiken. Of een doel is niet jouw doel.
Als jouw doel niet past bij wat jij wilt bereiken, dan ga je afleidingen zoeken. Dus als je zegt het ontbreekt me aan focus, ga dan eens na wat jouw doel is. Misschien wil je iets omdat anderen tegen je zeggen dat het goed voor je is.

Neem kleine stapjes

Grote veranderingen leveren vaak stress op. Van niet sporten naar 6x per week is een grote verandering. De kans dat je dit volhoudt is niet zo heel erg groot. Begin dus met kleine veranderingen en bouw het langzaam op. Of begin eerst met 1 klein dingetje en start het volgende als je dit eerste onder de knie hebt. Elke dag een kleine verandering kan uiteindelijk een groot verschil maken.

Voorbereiding

Heb je jouw doel bepaald, zorg dan voor een goede voorbereiding. Bedenk hoe je het gaat aanpakken en wanneer je gaat beginnen. Stel je wilt meer gaan bewegen. Wat wil je gaan doen? Hoe vaak ga je iets doen? Hou je van wandelen? Ga dan eens bij jou in de buurt kijken waar mooie routes zijn of sluit je aan bij een vereniging. Een goede voorbereiding is een enorme stap in de richting van jouw doel.

Evalueer

Neem regelmatig even een moment om stil te staan bij het resultaat. Heb je de dingen gedaan die je je hebt voorgenomen en levert het op wat je ervan verwacht had? Heb je het gedaan voel dan eens wat het met je doet? Vaak motiveert dit om door te zetten.
Is het niet helemaal gelukt? Geen paniek, je kunt het weer opnieuw oppakken. Vraag jezelf af waarom het niet gelukt is, wat ging er wel goed en wat ga je volgende keer anders doen?

Doe het samen

Deel met anderen waar je mee bezig bent en vraag of je ze willen helpen.
Of zoek een maatje om het samen mee te doen. Je kent vast wel iemand met hetzelfde probleem.

Zoek een coach

Coaches zijn er in alle soorten en maten. Zoek iemand waar je vertrouwen in hebt, iemand die gespecialiseerd is in datgene wat jij wilt veranderen.
Ben je op zoek naar een leefstijlcoach of als je iets wilt weten over ademhaling dan ben je bij mij aan het juiste adres.